14-18, Dagboeken Uit De Eerste Wereldoorlog

Augustus 2019

Het omslagpunt

45 x
Vier jaar na het uitbreken van de oorlog valt het Duitse leger. De Duitse uitputting is te groot, de materiële overmacht van de bondgenoten te overweldigend.

De opstand

15 x
In de zomer en herfst van 1917 breekt er een opstand uit onder bijna alle deelnemers aan de oorlog. De soldaten willen niet langer zinloos hun leven opofferen.

Het thuisfront

26 x
In de Eerste Wereldoorlog uit de geschiedenis is een nieuwe uitdrukking ontstaan: het thuisfront. Het vooruitzicht om naar huis te gaan is de sterkste reden om door te vechten.
Juli 2019

De vernietiging

13 x
1916 is het jaar van de meest gruwelijke gevechten. Met onderzeeërs, vliegtuigen, tanks en gifgas worden mensen vernietigd als ongedierte. Succes blijft uit en het dodental overschrijdt alle verwachtingen. Toch is een vredesakkoord ondenkbaar.

De hunkering

24 x
Miljoenen vrouwen zijn gedwongen om jaren zonder hun mannen te leven. De mannen in de loopgraven moeten focussen om te overleven en proberen alle gedachtes over hun vrouwen uit hun hoofd te krijgen.

De verwondingen

37 x
Het aantal gewonde soldaten stijgt dagelijks. Er zijn veel te weinig artsen en verpleegkundigen om de gewonden te verzorgen, dus worden er onervaren verpleeghulpen aangenomen.

De aanval

42 x
Een Europees conflict groeit uit tot een wereldoorlog. Meer dan twintig miljoen mensen voeren oorlog. Het gebruik van nieuwe, moderne wapens botst met de traditionele oorlogsvoering. Het aantal slachtoffers is immens en geen van de partijen wil zich terugtrekken.

De afgrond

39 x
In 1914 is Europa een gespannen en zwaar bewapend continent. Veertig jaar na de Frans-Duitse oorlog is Europa een groot web van vijanden. Als de Oostenrijkse troonopvolger en zijn vrouw in Sarajevo worden vermoord, breekt de oorlog uit. Met naïeve opwinding vertrekken de soldaten naar het front.
Juni 2019

14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

17 x
Speciale uitzending over de vier jaar lange mobilisatie van ons leger, over een miljoen Belgen die in 1914 naar ons land vluchten, over Rotterdam dat een broeinest van spionnen wordt, over lucratieve smokkel aan het begin en over de voedseldistributie en armoede aan het eind.
Archief