Achter De Dijken

Oktober 2019

Monument voor de vrijheid

3,0 7 x
De generatie die oorlog en onvrijheid heeft meegemaakt kan straks de verhalen niet meer doorvertellen. Wat moeten we weten, wat moeten we doen, om in vrijheid samen te blijven leven?

Merdeka: twee kanten van vrijheid

4,0 21 x
Leo Blokhuis gaat zowel in Nederland als in Indonesië op zoek naar de erfenis van 350 jaar koloniale heerschappij.

Geen scrupules

3,0 7 x
Het contrast tussen vrij en onvrij wordt pijnlijk duidelijk. De 17e eeuw is voor de Nederlanders een gouden tijd. Kooplieden verdienen geld als water, anderen betalen hiervoor de prijs.
September 2019

Geboortepapieren

3,0 7 x
Leo Blokhuis verzamelt de geboortepapieren van het vrijgevochten Nederland. Hij reist van Den Haag naar Hattem, en van Amsterdam naar Amerongen, op zoek naar de oorsprong van onze politieke vrijheid.

Eeuwenoude sporen

4,0 14 x
Leo Blokhuis gaat terug naar de tijd van ridders en Romeinen. Sporen van de drang naar vrijheid zijn millennia oud. Leo reist naar kastelen en kloosters en vaart over de ooit ontwaterde Friese meren.

In het spoor van de bevrijders

3,0 6 x
Leo Blokhuis reist van het eerste vrije stukje Nederland, een boerderij in Zuid-Limburg, naar het laatste Duitse bolwerk: Schiermonnikoog. Onderweg spreekt hij ooggetuigen van toen.

De revolutie gaat verder

4,0 10 x
De revolutie gaat verder. Leo Blokhuis in gesprek met Robbert Dijkgraaf over de spanning tussen religie en wetenschap.
Augustus 2019

De gelukkige huisvrouw

3,0 17 x
De gelukkige huisvrouw. Is het calvinisme een zegen of een ramp geweest voor de emancipatie van de Nederlandse vrouw?

Moeizame tolerantie

3,0 9 x
Nederlanders staan bekend als tolerant volkje. Leo Blokhuis maakt een duik in het verleden om te zien of dat beeld eigenlijk wel klopt.

Handelaren met een geweten

4,0 10 x
Veel aandacht voor de Nederlandse economie. Nederlanders werken hard en zijn zuinig. Leo Blokhuis onderzoekt of dit beeld ook echt klopt.
Archief