Bodem In Zicht

Bodem In Zicht gemist?

April 2020

Fosfaat

3,0 29 x
Dankzij kunstmest kon de landbouwproductie de enorme groei van de wereldbevolking bijhouden. Maar het belangrijkste bestanddeel daarvan, fosfaat, dreigt op te raken. De bodem is in zicht.
Maart 2020

Lithium

4,0 18 x
Lithium: een cruciale grondstof voor batterijen in laptops en mobiele telefoons. Het is misschien wel het belangrijkste mineraal voor de transitie naar groene en duurzame energie.

Mica

4,0 49 x
Weinig mensen kennen mica, maar het zit bijna overal in. Het zorgt voor de parelglans in onze oogschaduw, verf en autolak. Eva reist af naar Madagaskar, waar duizenden families in de mijnen werken.

IJzer

4,0 19 x
Van auto tot fiets, van spijker tot koekenpan. Overal zit ijzer of staal in. Hoe wordt ijzererts gewonnen en waar komt het vandaan? Anna reist naar Brazilië, een van de grootste exporteurs ter wereld.

Steenkool

3,0 33 x
Zo'n 25% van de elektriciteit in Nederland wordt nog altijd opgewekt met steenkool. Waar komt de steenkool vandaan? Eva volgt het spoor en eindigt in Siberië.
Februari 2020

Goud

4,0 30 x
Goud, al duizenden jaren één van de meest geliefde en gezochte stoffen op aarde. Maar de voorraad is beperkt. Iedereen wil een graantje meepikken van de hoge goudprijzen.
Archief