Brainwash

Seizoen 2022

Seizoen 2022, Aflevering 2 - Hoe Intelligent is AI?

3,0 12 x
Wat kunnen we met Artificial Intelligence? Hoe maken we het eerlijk? En wat ís eerlijk in het geval van AI? Ooit leek kunstmatige intelligentie hét antwoord op ongeveer alle problemen, maar na het toeslagenschandaal, monopolies van Amerikaanse techbedrijven en zorgen om de privacy rijzen vele vragen. Een gesprek met techni...

Seizoen 2022, Aflevering 1 - Slag om de Wereldorde

4,0 3 x
Gesprek onder leiding van Maaike Schoon over de politieke verschuivingen op het wereldtoneel door de oorlog in Oekraïne. Welke gevolgen heeft de oorlog voor de wereldorde? Welke plek heeft Europa hierin? Vergroot het conflict de eenheid of zorgt het juist voor verdeeldheid? En wat doet dit met de Europese identiteit? Gespr...
Seizoen 2021

Seizoen 2021, Aflevering 48 - Ece Temelkuran: Vertrouwen in elkaar

4,0 4 x
Zorgen dat mensen weer vertrouwen in elkaar krijgen. Volgens journalist Ece Temelkuran is dat de grootste opgave van deze tijd. Ze laat zien hoe we dichter bij elkaar komen.

Seizoen 2021, Aflevering 47 - Abdelkader Benali: Meer Meerstemmigheid

4,0 6 x
Al jong ondervond schrijver Abdelkader Benali hoe het is om tussen culturen in te leven en te moeten kiezen. En dat terwijl we zoveel verhalen met ons meedragen. Hij pleit voor meer meerstemmigheid.

Seizoen 2021, Aflevering 46 - Emma Dowling: De Zorgcrisis

3,0 10 x
Lange wachtlijsten, zorgmedewerkers die al voor de coronacrisis overbelast waren en mantelzorgers met een burn-out. De gezondheidszorg kraakt. Ondertussen sporten en yogaën we ons suf om onszelf gezond te houden. Dat duidt op een fikse zorgcrisis, stelt socioloog Emma Dowling.

Seizoen 2021, Aflevering 45 - Melanie Challenger: Het Dier de Mens

4,0 4 x
De mens is dan misschien het meest nieuwsgierige, emotionele, inventieve, agressieve en verbazingwekkende dier op aarde, maar we zijn wel dieren, betoogt schrijver Melanie Challenger. En dat willen we nog wel eens vergeten.

Seizoen 2021, Aflevering 44 - Eric Lonergan: De Kracht van Woede

3,0 8 x
Econoom Eric Longeran deed onderzoek naar woede en ontdekte dat boosheid een krachtige economische en maatschappelijke drijfveer kan zijn. Hij pleit voor het omarmen van de 'woede van engelen'.

Seizoen 2021, Aflevering 43 - Ann Pettifor : Green New Deal

3,0 2 x
Econoom Ann Pettifor schreef hét standaardwerk over The Green New Deal, een maatregelenpakket waarmee de economie moet worden herzien en vergroend. Ze betoogt dat we alleen zo klimaatverandering het hoofd kunnen bieden.

Seizoen 2021, Aflevering 42 - Grace Blakeley: De Economie na Corona

4,0 5 x
De miljarden die overheden over de hele wereld uitgetrokken hebben voor coronasteun, hebben niet geleid tot meer gelijkwaardige en democratische samenlevingen, stelt economiecommentator Grace Blakeley. Het geld kwam vooral terecht bij grote bedrijven. Blakeley pleit voor een economie waar iedereen beter van wordt.

Seizoen 2021, Aflevering 41 - Pablo M. Lamberti: Strijdvaardig leven

3,0 6 x
Filosofie is als vechtsport, stelt filosoof en beoefenaar van Braziliaanse jiujitsu Pablo M. Lamberti. Je moet er niet te veel over praten, maar tonen wat je kunt. Hij laat zien hoe je strijdvaardig kunt leven.
Archief