Brainwash

Brainwash gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
55:09
Brainwash

Bij psychiater en zelfbenoemd 'verdrietdokter' Dirk De Wachter is uitgezaaide kanker ontdekt, de prognose is onduidelijk. Hoe ondergaat de man die stelde dat de mensheid het ongeluk moet omarmen dit slopende proces? Regisseur Anne Christine Girardot volgt De Wachter in een reeks...

Seizoen 2022
54:36
Hoeveel vrijheid heb je als mens om te worden wie je wilt? Maaike Schoon gaat in gesprek met Tim 'S Jongers (Wiardi Beckman Stichting), Valika Smeulders (Rijksmuseum), Sander Heijne (journalist) en Ola Mafaalani (theaterregisseur). We willen graag de beste versie van onszelf zijn, maar hoe vrij zijn we écht om onze eigen w...
Wat kunnen we met Artificial Intelligence? Hoe maken we het eerlijk? En wat ís eerlijk in het geval van AI? Ooit leek kunstmatige intelligentie hét antwoord op ongeveer alle problemen, maar na het toeslagenschandaal, monopolies van Amerikaanse techbedrijven en zorgen om de privacy rijzen vele vragen. Een gesprek met techni...
Gesprek onder leiding van Maaike Schoon over de politieke verschuivingen op het wereldtoneel door de oorlog in Oekraïne. Welke gevolgen heeft de oorlog voor de wereldorde? Welke plek heeft Europa hierin? Vergroot het conflict de eenheid of zorgt het juist voor verdeeldheid? En wat doet dit met de Europese identiteit? Gespr...
Seizoen 2021
Zorgen dat mensen weer vertrouwen in elkaar krijgen. Volgens journalist Ece Temelkuran is dat de grootste opgave van deze tijd. Ze laat zien hoe we dichter bij elkaar komen.
Al jong ondervond schrijver Abdelkader Benali hoe het is om tussen culturen in te leven en te moeten kiezen. En dat terwijl we zoveel verhalen met ons meedragen. Hij pleit voor meer meerstemmigheid.
Lange wachtlijsten, zorgmedewerkers die al voor de coronacrisis overbelast waren en mantelzorgers met een burn-out. De gezondheidszorg kraakt. Ondertussen sporten en yogaën we ons suf om onszelf gezond te houden. Dat duidt op een fikse zorgcrisis, stelt socioloog Emma Dowling.
De mens is dan misschien het meest nieuwsgierige, emotionele, inventieve, agressieve en verbazingwekkende dier op aarde, maar we zijn wel dieren, betoogt schrijver Melanie Challenger. En dat willen we nog wel eens vergeten.
Econoom Eric Longeran deed onderzoek naar woede en ontdekte dat boosheid een krachtige economische en maatschappelijke drijfveer kan zijn. Hij pleit voor het omarmen van de 'woede van engelen'.
Econoom Ann Pettifor schreef hét standaardwerk over The Green New Deal, een maatregelenpakket waarmee de economie moet worden herzien en vergroend. Ze betoogt dat we alleen zo klimaatverandering het hoofd kunnen bieden.
De miljarden die overheden over de hele wereld uitgetrokken hebben voor coronasteun, hebben niet geleid tot meer gelijkwaardige en democratische samenlevingen, stelt economiecommentator Grace Blakeley. Het geld kwam vooral terecht bij grote bedrijven. Blakeley pleit voor een economie waar iedereen beter van wordt.
Filosofie is als vechtsport, stelt filosoof en beoefenaar van Braziliaanse jiujitsu Pablo M. Lamberti. Je moet er niet te veel over praten, maar tonen wat je kunt. Hij laat zien hoe je strijdvaardig kunt leven.
Via media, mobiliteit of migratie: meer dan ooit komen we in contact met de veelheid aan talen die onze wereld rijk is, ziet ook taalkundige Wim Vandenbussche. Maar niet al die talen worden hetzelfde gewaardeerd.
Inheemse volkeren worden verdreven van hun land om plaats te maken voor een palmolieplantage of mijnbouw, ziet activist en oud-militair Raki Ap. En dat terwijl zij een sleutel vormen in de strijd tegen klimaatverandering.
De mens is veel te ingewikkeld om in labels en modellen te vatten, ziet psychiater Floortje Scheepers. Tijd dat we die complexiteit durven te omarmen.
Lang had acteur en theatermaker Sachli Gholamalizad haar twijfels over het moederschap. Haar angst? Dat ze onverwerkte trauma's zou doorgeven.
Hoe zorgen we ervoor dat we in een digitaliserende wereld de mens en niet de machine centraal stellen? Dat is de vraag voor schrijver en onderzoeker Fredo De Smet.
Het is belangrijk dat we onze mede-Europeanen leren kennen, want Europa is meer dan een economisch samenwerkingsverband. Het is ons verleden en onze toekomst, stelt schrijver Thomas Huttinga.
Wat houdt ons menselijk in tijden van robotisering? Gaan we verliefd worden op een pop? Het zijn vragen waar antropoloog van de toekomst Roanne van Voorst zich mee bezighoudt. En dat levert interessant veldwerk op.
Subsidies op een elektrische auto, zonnepanelen, of het isoleren van een woning: het zijn vooral de hogere inkomens die profiteren, ziet econoom Johan Albrecht. Dat moet anders.
Archief