Brainwash Talks

Brainwash Talks gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
Brainwash Talks

Begin 2018 stootte actrice Margôt Ros haar hoofd tegen een decorstuk. Een lichte hersenschudding, hoort ze een dag later van de huisarts, maar als snel kan ze helemaal niets meer. En ze is niet de enige. In Nederland zijn bijna 650.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ma...

Seizoen 2021
Een foute, seksistische grap tijdens een etentje, of een racistische grap in een appgroep. Houd je je op de vlakte? Volgens schrijver Carolina Maciel de França moet je je durven uitspreken. Haar pleidooi: wees een 'killjoy' en verpest moedwillig de sfeer. Want alleen door dwars te liggen, ontstaat er ruimte voor iets nieuw...
Seizoen 2020
Wie de literatuur er op naslaat, komt niet veel verder dan het idee dat er maar één economische theorie mogelijk is: die van het kapitalisme, met de vrije markt als heiligdom. Hoogleraar pluralistische economie Irene van Staveren laat zien dat het anders kan.
De geestelijke gezondheidszorg leunt te zwaar op de DSM-5, het handboek met psychiatrische aandoeningen, stelt psychiater Jim van Os. Tijd om de patiënt weer centraal te stellen.
Grote problemen vragen om radicale oplossingen. Volgens econoom Mariana Mazzucato moet het kapitalisme op de schop.
Seizoen 2021
Rappers die elkaar met messen te lijf gaan, of jongeren die een homostel belagen. Als het om jeugdcriminaliteit gaat, is compassie niet het eerste dat in je opkomt, ziet ook criminoloog Jan Dirk de Jong. Toch ligt daarin wel de oplossing.
In Nederland werkt driekwart van de mannen fulltime, driekwart van de vrouwen parttime. Rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen laat zien hoe dat zo gekomen is.
Waarom doen we zo moeilijk over de dood, vraagt schrijver en socioloog Ameline Ansu zich na het overlijden van haar ouders af. Ze probeert rouw bespreekbaar te maken.
Wat als we niet alleen mensen, maar ook dieren, planten en zeeën rechten zouden geven? Jurist en schrijver Laura Burgers over een idee dat even opvallend als nodig is.
Een op de tien patiënten in Nederland krijgt te maken met een medische misser. Het overkwam ook journalist Rinke van den Brink. Hij betoogt dat dat, met de juiste keuzes, anders kan.
Veel verschillen tussen man en vrouw zijn niet cultureel, maar juist biologisch bepaald, stelt neurowetenschapper Iris Sommer. Ze geeft een kijkje in het vrouwenbrein.
Bijna niets is zo gepolariseerd en gepolitiseerd als de grap, weet humoronderzoeker Dick Zijp. Hij bespreekt de kracht van de lach.
Eenzaamheid wordt een pandemie genoemd, een virus, dat steeds meer slachtoffers maakt. Filosoof Marjan Slob laat zien dat het anders is.
Lang zijn activisten Aynouk Tan en Sorab Roustayar op zoek geweest naar hun identiteit, naar wat hen definieert. Nu weten ze: geen label kan ooit recht doen aan wie ze zijn.
Voorheen twijfelde hij nooit: historicus en oud-politicus Zihni Özdil. Zo overtuigd was hij van zijn eigen gelijk. Tot hij tegen een burn-out aanliep.
Vrouwen zijn geneigd om te krabben, om elkaar naar beneden te halen, valt schrijver en feminist Milou Deelen op. Waarom is dat zo, en hoe komen we daar los van?
Te vaak wordt de verantwoordelijkheid voor een leerachterstand bij de kinderen gelegd, ziet onderwijssocioloog Orhan Agirdag. Hij legt uit dat we naar het systeem moeten kijken.
Jarenlang procedeerde ze namens vier Nigeriaanse boeren tegen Shell. Met succes. Channa Samkalden over universele rechtvaardigheid.
Vaccins met nanotechnologie of Bill Gates als bedenker van het virus: tijdens de pandemie neemt complotdenken een vlucht, ziet cultuursocioloog Stef Aupers. Hij vraagt zich af waarom.
De Nederlandse politiek is geen goede afspiegeling van de samenleving, stelt sociaal activist Devika Partiman. Gelukkig is het niet moeilijk om dat te veranderen.
Archief