De Aardappeleters
De Aardappeleters is een reportage bij NPO 2. Joris Vermeer zoekt naar de achtergronden van ons dagelijkse eten. Hij steekt de loftrompet over geadopteerde gerechten die inmiddels zo gewoon zijn geworden dat we er bijna niets meer over weten. Sinds 2017 is het langlopend programma beschikbaar. Totaal zijn er 50 afleveringen uitgezonden, waarvan de meest recente in december 2019.
Laatste:19-12-2019Genres: Reportages
De Aardappeleters gemist?
Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!
25:00
Joris Vermeer eet voor het eerst een maaltijd met de doden. Indonesiërs noemen het slametan. Het is een feestmaal waar de Nederlandse kolonist later een rijsttafel van maakte.
26:00
Joris Vermeer ontmoet de laatstlevende Stroganoff. Hélène de Ludinghausen, geboren Stroganoff, is een heuse prinses, oud-directrice van Yves Saint Laurent en ze spreekt meer talen dan Ivo Niehe.
26:00
Fondue is een chique woord voor smelten. Chique, want Frans. Toen de Zwitsers te veel kaas hadden om zelf op te eten, bedachten ze de kaasfondue om de wereld mee te veroveren.
25:00
De haan is het nationale beest van de Fransman. En dan, het eten! Coq au vin is haan in wijn. Wat kan er Franser zijn?
25:00
Achter de loempia gaat een verhaal van oorlog, ellende en vluchten schuil. Joris Vermeer praat hierover met de Nederlands-Vietnamese loempiaverkoper Toan Vu.
November 2019
26:00
De aardappeleter geeft haar kinderen pasta met rode saus. En de student lust het ook, net als de boer, boekhouder en bejaarde. Wij aardappeleters eten spaghetti bolognese vanaf dat we tanden krijgen.
26:00
Aardappeleter Joris Vermeer zoekt gehucht, stad en land af naar de oorsprong van onze babi pangang.