De Streken Van Van Boven

De Streken Van Van Boven gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
De Streken Van Van Boven

De gemiddelde Nederlander schuift hem dagelijks naar binnen als ontbijt of als lunch: de boterham met kaas. Yvette vraagt zich af hoe wij tot die saaie broodtrommel met kaas gekomen zijn voor onze lunch en vergelijkt onze lunchgewoonten met die van onze buurlanden. Hoe werd het ...

Seizoen 3
35:21
Yvette verdiept zich in de Hollandse pot. Ze vindt de Nederlandse keuken eigenlijk maar saai, zeker als je hem vergelijkt met de mediterrane keuken. Hoe is het toch zo gekomen dat we in Nederland gek zijn op stamppot en de klassieke aardappelen, vlees en groente-combinatie? En zou er nog een toekomst zijn voor het AVG-tje?...
36:03
Yvette duikt in de Nederlandse snackbarcultuur. De snackbar zoals je hem in Nederland ziet, met een uitgebreid assortiment aan snacks, zie je verder nergens ter wereld. We kennen ze allemaal: de Mexicano, kipkorn en de frikandel. Toch is de kroket nog altijd de meest gekozen snackbarsnack. Yvette gaat onder meer langs bij ...
35:17
Yvette reist via Den Haag naar Rotterdam om de oorsprong van de Chinees-Indische restaurants in Nederland te achterhalen. Waar stond eigenlijk het eerste Chinees-Indische restaurant en waarom? Ze bezoekt een vroegere collega en vriendin en onderzoekt waarom deze keuken, die in 2021 nog als Nederlands immaterieel erfgoed we...
35:23
Yvette onderzoekt de oorsprong van kibbeling en komt al snel terecht in de Joodse keuken. Hoe is die eigenlijk verbonden met de Nederlandse keuken? Kneidlag en gefilte fisj staat over het algemeen niet op de menukaart in Nederland. Met viskoekjes komen we al dichterbij en kibbeling kennen we allemaal wel. Yvette komt alles...
35:37
Yvette gaat samen met haar hondje Hughie op zoek naar het verhaal achter het Limburgse zuurvlees. Komt dit wel echt uit Limburg en wat hebben de vroegere mijnwerkers en hun paarden hiermee te maken? Ze reist af naar Limburg om alles over het zuurvlees (zoervleisj) te weten te komen en proeft het gerecht volgens origineel r...
Seizoen 1
Yvette gaat naar de Greidhoeke, waar ze Friese dummpkes gaat bakken met molenaarster Christa, aan de slag gaat met vers gevangen snoekbaars van visser Ale en met kerkenbier proost van de neven Sipke en Sipko.
Seizoen 2
Op de woeste, arme grond van de Kempen wisten de vindingrijke bewoners in vroeger tijden toch acht zaligheden te verwerven. Op pad door deze mooie Brabantse streek bezoekt Yvette een ieniemini-megastal, rijdt ze een stukje mee op de trekker van een botersmokkelaar en luncht ze thuis bij een slagerszoon en zijn moeder met d...
Hughie en Yvette waren helemaal in de Meierij, het landschap en het boerenbestaan waar Vincent van Gogh verliefd op werd, want in Midden-Brabant legde hij het hardvochtige boerenleven vast. Meesterbakker Robèrt van Beckhoven maakt speciaal voor Yvette een aardappelbrood. Tot slot kunnen de laarzen aan en rooit Yvette een p...
In de Wildernis van de Hondsrug, een gebied uit de IJstijd, treedt Yvette in de voetsporen van jagers en verzamelaars, en daar hoort een overnachting in de wildernis bij. Bij De Wilde Slager helpt Yvette een handje mee met villen, en dan diep de bossen in, waar we een zalige, stevige stoof van paddenstoelen op een vuurtje ...
Eerst even met Joke Bruijs happen in een Rotterdams broodje uierboord, ja echt, van koeienuier, om de dag mee te starten. En dan gaan Yvette en Hughie de Maasstad in om ingrediënten te halen voor een captain's dinner, het oeroude smakelijke avondmaal voor matrozen en kapiteins, vol lang houdbare gerechten, in een modern ja...
In het Bourgondische Heuvelland en in Limburg voelt Yvette zich altijd meteen thuis. Yvette en Hughie komen ruilend van het ene heerlijke adresje bij het andere. Onderweg verrast zij vriendin en kok Janneke, proeft ze een Limburgs stinkkaasje, bloedworst uit eigen keuken van landgoedeigenaar Coen, en wordt op het Drielande...
In Spakenburg gaat Yvette op zoek naar een prachtig tafelkleed van oud-Hollandse stof. En ze boft als ze voor een Spakenburgse lunch bij twee dames thuis wordt gevraagd. Via het schitterende landschap van de Eem maakt Yvette een bakstop bij de heerlycke Historische Keuken van kasteel Groeneveld. Tot slot wordt varend Biers...
Een derde van al het fruit in ons land komt uit de Betuwe. Je mag wel zeggen dat de Betuwe onze fruittuin is. Met Flipje op het dak van haar auto bezoekt Yvette een paar unieke Betuwse adressen om ingrediënten te verzamelen voor nieuwe, fruitige en superfeestelijke streekgerechten, waarin de hele Betuwe te proeven is.
We kennen de Deventer koek en natuurlijk gaan we daarmee koken, maar dat Deventer zoveel Turkse gastronomie kent, was nieuw voor Yvette. Samen met drie kenners ontdekt Yvette in Deventer de lekkernijen van de eindeloos grote Turkse keuken. Özcan Akyol neemt Yvette mee naar zijn favoriete Turksebroodjeskraam, en uit het kof...
Een professionele wielrenner die in Italië plots van de fiets stapt om topchef te worden, plukt met Yvette heerlijkheden op het Groningse wad. Een Drentse boer vestigde zich voor de liefde achter een Groningse dijk. Een Indonesische kok werd verliefd in een van de mooiste dorpen van ons land en tot slot een ontmoeting met ...
Vanuit haar achtertuin vertrekt Yvette op de fiets om nu eens haar eigen streek te ontdekken: Waterland. Ze komt erachter dat het land niet zonder slag of stoot is ontstaan. Ze ontmoet twee onkruideniers, de allerlaatste visroker van Monnickendam en gaat een stukje de Zuiderzee op voor het bereiden van het Volendamse gerec...
Seizoen 1
Yvette gaat naar de Maasvallei, waar ze teruggaat naar haar jeugd en de lievelingstaart van haar moeder leert maken, het geheim van de Limburgse vlaai proeft en haar oom en tante op balkenbrij met aardpeergelei trakteert.
Yvette gaat naar de Noordoostpolder, waar nog altijd wordt gepionierd: nu met frisse, heerlijke wijn en oude graansoorten op Schokland, en waar Yvette zich in de kassen tussen de tropische groenten zelfs even in Suriname waant.
Yvette gaat naar Het Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duiven-bitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.
Archief