Een Bezeten Wereld. Nederland Tussen De Oorlogen

Oktober 2019

Oorlogsangst

29 x
De Eerste Wereldoorlog galmt na in Nederland. In 1918 dreigt even een revolutie. De overheid gaat potentiële oproerkraaiers in de gaten houden, onder wie steeds meer dienstweigeraars en antimilitaristen.
September 2019

Houvast

7 x
Samen zingen, samen marcheren, samen achter een vaandel aan. In het interbellum is het groepsgevoel belangrijk, dat geeft houvast.

Vreemdelingen

21 x
Ons land kent begin 20e eeuw een groeiend aantal vreemdelingen: Chinezen, Belgen, Duitsers en Surinamers. Maar als in de jaren 30 de crisis losbreekt, wordt de stemming grimmiger.

Verheffing

26 x
In de stad leven veel arbeiders begin 20e eeuw onder erbarmelijke omstandigheden: aan stinkende grachten en in krotwoningen. Het idee groeit dat daar iets aan gedaan moet worden.

Welvaart

38 x
De economie is booming en nieuwe producten veroveren de markt. Zo bloeit de Enka-fabriek dankzij de uitvinding van kunstzijde en ondernemer Jongerius wordt steenrijk door de opkomst van de auto.
Augustus 2019

Danswoede

31 x
In de jaren 20 dringt de Amerikaanse cultuur ons land binnen. In de bioscopen, de muziek en... op de dansvloer! Raakt Nederland zo niet zijn identiteit kwijt?
Archief