Keuringsdienst Van Waarde: Terug Naar De Basis

Keuringsdienst Van Waarde: Terug Naar De Basis gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
Keuringsdienst Van Waarde: Terug Naar De Basis

Al jaren te vinden in het 'vlugklaar' schap van de supermarkt: de slavink. Een beetje gehakt gerold in een lapje spek. Maar waar komt die Nederlandse klassieker vandaan en wie gaf hem zijn naam?

Augustus 2019
Niets snackt lekkerder weg dan de frikandel. Het schijnt dat we er 400 miljoen per jaar van eten. Maar waar en wanneer werd deze frituurfavoriet ooit bedacht?
Negen van de tien Nederlanders heeft het over de 'boter' die hij op zijn brood smeert, terwijl hij toch echt zijn mes in een kuipje margarine steekt.
We eten ze gekookt, gebakken of gefrituurd. De aardappel. Wij Nederlanders zijn er dol op. Maar wanneer is Nederland uitgegroeid tot aardappelland? De oer-aardappel blijkt meegenomen uit Peru.
Juli 2019
De Keuringsdienst verdiept zich in de herkomst van vanille.
Steeds meer zoutjes, chips, nootjes en rijstwafels worden verkocht met BBQ-smaak. Maar wat is dat voor smaak?
Mokka, al jaren een geliefde smaak in gebak, koffie of chocolade. Iedereen kent de mokkataart of de mokkaboon. Maar, wat is mokka eigenlijk? Is het koffie of chocolade, of misschien beide?
Hoewel we van oudsher verknocht zijn aan aardappelen, groenten en vlees, mag het in de keuken af en toe best iets spannender. Gelukkig is er kerrie; de gele smaakmaker.
Juni 2018
Al jaren te vinden in het 'vlugklaar' schap van de supermarkt. De slavink. Een beetje gehakt gerold in een lapje spek. Maar waar komt die Nederlandse klassieker vandaan en wie gaf hem zijn naam?...
Mei 2018
Ons land ligt aan zee, maar vis eten doen we amper. Het enige dat er wel bij iedereen in gaat is een portie kibbeling. Blokjes vis die eigenlijk maar weinig naar vis smaken. Ons land ligt aan zee,...
Het borrelnootje. Niet alleen als er een fuif is komt ie op tafel. Geen borrel zonder pinda's in een wit, bruin of geel jasje. Maar waar komt dat borrelnootje eigenlijk vandaan? Het borrelnootje....
Vroeger lagen tomaten los in een kistje bij de groenteboer, nu zitten ze met zijn vijven aan een groen takje vast. Waar komt die trostomaat zo plots vandaan? Vroeger lagen tomaten los in een...
Juni 2017
De Keuringsdienst onderzoekt de geschiedenis van Nederlands meest favoriete snoepje. Drop. Samen eten we ongeveer 32 miljoen kilo drop per jaar, 2 kilo per persoon. De Keuringsdienst onderzoekt de geschiedenis van Nederlands meest favoriete snoepje. Drop. Samen eten we ongeveer 32 miljoen kilo drop per jaar, 2 kilo per per...
We eten ze gekookt, gebakken of gefrituurd. De aardappel. Wij Nederlanders zijn er dol op. Maar wanneer is Nederland uitgegroeid tot aardappelland? De oer-aardappel blijkt meegenomen uit Peru. We eten ze gekookt, gebakken of gefrituurd. De aardappel. Wij Nederlanders zijn er dol op. Maar wanneer is Nederland uitgegroeid to...
Mei 2017
Bijna nergens ter wereld worden per dag meer koppen koffie achterover getikt dan in Nederland. Waar komt het vandaan dat wij Nederlanders zo veel koffie drinken? Bijna nergens ter wereld worden per dag meer koppen koffie achterover getikt dan in Nederland. Waar komt het vandaan dat wij Nederlanders zo veel koffie drinken? ...
Het is een nek-aan-nekrace met de oer-Hollandse appel en toch wint de exotische banaan; hét populairste fruit van Nederland. Het is een nek-aan-nekrace met de oer-Hollandse appel en toch wint de exotische banaan; hét populairste fruit van Nederland. En niet alleen in Nederland, in de hele wereld staat de banaan aan de top ...
Hoe kreeg Nederland de kunst van het champignon telen in de vingers. Nederland is een van de grootste kwekers van champignons in Europa. We hebben talloze anonieme schuren vol woekerende schimmels. Daar in het pikkedonker groeien de meest gegeten paddenstoelen van ons land. Wie heeft eigenlijk ooit uitgevonden dat champign...
Archief