Fryslân Dok

Fryslân Dok gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
29:25
Fryslân Dok

De ramp met de MSC Zoë in 2019 was een van de grootste containerrampen. Wat zijn de laatste inzichten over deze schepen bij extreme weersomstandigheden en voelt reder MSC zich nog verantwoordelijk?

Seizoen 15
29:25
De ramp met de MSC Zoë in januari 2019 was een van de grootste containerrampen ooit. FryslânDOK onderzoekt het handelen van instanties, eilanders en anderen in de eerste uren en dagen na de ramp.
29:18
Jasper 366, een wereldberoemde hengst uit een klein Fries dorpje, heeft het leven van zijn eigenaren totaal veranderd.
33:27
Hoe gaan we om met dieren waarvan we vinden dat ze niet in ons landschap passen? De weidevogel is welkom, de wolf moet dood. Velen vragen zich af of er grenzen zijn aan wat we moeten accepteren.
Seizoen 14
29:47
De leden van het Nieuw Talent Orkest uit de regio Bolsward worstelen zich, met vallen en opstaan, door de wereld van notenbalken en blaastechniek. Lukt het hen om na drie maanden een concert te geven?
29:48
De prijs van Nederlandse wol is zo laag, dat schapenboeren er geld op toe moeten leggen. Wol gaat als afval naar de lagelonenlanden. Actiegroep Pleed maakt van wol weer een waardevolle grondstof.
29:42
Terwijl de overheid op zich laat wachten, proberen jonge boeren hun eigen weg naar de toekomst te vinden.
27:16
Drie korte films van aankomende talenten. Maaike Meinderstma onderzoekt het verschijnsel zenuwen, Jildou Smilda deelt haar zorgen om klimaatstress en Hendrik Gores spreekt zich uit over armoede.
28:32
Oekraïense vluchtelingen die al anderhalf jaar in de dorpjes Earnewâld en Oudega opgevangen worden, gaan terug naar het vaderland. Ze nemen Friese tulpenbollen mee om thuis in Kharkiv te planten.
29:35
Oekraïeners, gevlucht voor de oorlog, leren elkaar kennen op Nederlandse les in een Fries dorpje. Hoe houd je je staande terwijl de geliefde stad die je achter moest laten, kapotgeschoten wordt?
29:37
Taeke Triemstra kaatst al zijn hele leven. Hij is de succesvolste kaatser in de geschiedenis en won alles wat er te winnen viel. Klopt het dat succes voortkomt uit bescheidenheid?
27:05
Winters met sneeuw en ijs worden zeldzamer en de kans op een Elfstedentocht wordt steeds kleiner. We verliezen niet alleen een natuurverschijnsel, maar ook een stukje cultuur. Wat doet dat met ons?
29:36
Kunstenaar Zoltin Peeter vond in Friesland de stilte en de ruimte om te werken. Toen bleek dat hij stervende was, besloot hij een groot deel van zijn werk te vernietigen. Wat gebeurt er met de rest?
28:52
Vijf jaar geleden was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. De hoofdrolspelers van toen schetsen het succes, maar ook de tegenslagen. En ze blikken vooruit: wat is de legacy voor de toekomst?
29:06
Vijf jaar geleden was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. De hoofdrolspelers van toen schetsen het succes, maar ook de tegenslagen. En ze blikken vooruit: wat is de legacy voor de toekomst?
30:33
Schrijver Gerard Reve woonde van 1964 tot 1971 in het Friese Greonterp, waar hij zich bekeerde tot het katholicisme. Geestelijke Antoine Bodar is fan van Reve's werk, anderen noemden het blasfemisch.
31:23
Gerard Reve woonde van 1964 tot 1971 in Greonterp waar hij Nader tot U schreef. Hij had amper contact met andere schrijvers. Op een dichtersavond in Leeuwarden kreeg hij ruzie met Simon Vinkenoog.
31:08
Gerard Reve woonde van 1964 tot 1971 in Greonterp, waar hij rust zocht. Zijn partners, Henk van Manen (Woelrat) en Willem van Albada (Teigetje), kijken terug op die tijd, net als dorpsgenoten.
29:23
Friezen uit alle Friese gebieden langs de Noordzee komen bij elkaar op het 'heilige eiland' Helgoland, maar de cultuur spreekt steeds minder mensen aan. Er wordt hard gezocht naar nieuwe impulsen.
29:23
Kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting ontworstelde zich met veel pijn en moeite aan haar Friese adellijke familie en koos haar eigen weg. Anders was haar leven onzinnig en geestdodend geweest, vond ze.
Archief