Tussen Kunst En Kitsch

Laatste aflevering
11:04
Tussen Kunst En Kitsch

Een schilderij van Jan van der Kooi wordt besproken. Expert Willem de Winter vertelt dat deze kunstenaar behoort tot de Noordelijke Realisten. De Winter bezoekt Museum De Buitenplaats in Eelde, waar kunstenaars die gerekend worden tot de Noordelijke Realisten het 17e eeuwse Nijs...

Tussen Kunst En Kitsch gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Seizoen 21
11:14
Expert Mieke Zilverberg nodigt visagist Wilfred Stroop uit om te praten over cosmetica in de oudheid en nu. Samen bezoeken ze de tentoonstelling De mensen achter mummieportretten in het Allard Pierson museum. Ze zien veel raakvlakken tussen de wijze waarop meer dan 2000 jaar geleden cosmetica gebruikt werd en het heden.
10:24
Expert Mieke Zilverberg laat in het Rijksmuseum van Oudheden een mummie met een kralennet zien. De aanleiding is een oud kralennet aan tafel in Singer Laren. Mieke bespreekt met een conservator hoe het balsemen in het Oude Egypte ging. Hoe het vandaag de dag gaat, hoort ze van een balsemer van het mortuarium op Schiphol.
13:08
In Heerenveen krijgt expert Titia Reuser een halsketting te zien. Zij herkent die meteen als een werk van haar oud-jaargenoot Ralph Bakker, met wie ze op de vakschool voor edelsmeden zat. Toen viel zijn talent al op en menig student was jaloers op hem, omdat een sieraad van hem al tijdens de opleiding in het Zilvermuseum b...
12:34
Regelmatig krijgt expert Emiel Aardewerk zilveren miniaturen te zien. Een kleine kroonluchter brengt hem ertoe het Kunstmuseum in Den Haag te bezoeken en daar een groot poppenhuis van Sara Rothé te bekijken. Sara Rothé was gehuwd met de rijke koopman Jacob van Ploos van Amstel. Het stel had geen kinderen en in 1743 bedacht...
12:21
Expert Fred Kats bezoekt in Amsterdam zijn collega Jos Meis om in zijn winkel enkele fraaie, vroege pendules te bespreken. Beide heren zijn vooral gecharmeerd van de Franse exemplaren. Fred bezoekt ook het museum Zaanse Tijd, waar meerdere pendules uit de 19e eeuw staan.
10:35
Broer en zus Aardewerk gaan naar Friesland en staan stil bij de vele zilveren prijzen die vroeger bij verschillende gelegenheden te winnen waren. Ze beginnen in het Friese Museum in Leeuwarden en eindigen bij de voetbalclub Heerenveen, die ooit de KNVB-beker wonnen. Daar zien ze een zilveren beker die niet van zilver is, z...
10:38
In het Cobra Museum in Amstelveen krijgt expert Pieter Jorissen een klein schilderijtje van Suze Robertson te zien. Hij vertelt dat deze kunstenares, net zoals vele andere kunstenaars in haar tijd, vaak naar Katwijk ging om daar te schilderen. Katwijk aan Zee was rond 1900 niet alleen een bekende badplaats, maar had ook ee...
09:30
In Museum MORE in Gorssel krijgt Willem de Winter de fraaie Escher-prent Het Oog te zien. Escher is een graficus pur sang en een meester in de mezzotinttechniek. Willem brengt een bezoek aan Escher in Het Paleis, de enige plek waar je altijd werk van Escher kunt bewonderen.
11:22
Paul van Rosmalen bezoekt het SCHUNCK Museum, waar een groot deel van het oeuvre van schilder Aad de Haas te zien is. Daarna gaat hij naar de kerk in Wahlwiller, waar de Haas op de muren de kruisweg geschilderd heeft.
11:12
Menno Hoencamp vertelt vanuit museum Klok en Peel in Asten over een bijzonder gouden zakhorloge. Het horloge is een kwartierslagwerk, waarbij je ook in het donker kunt horen hoe laat het is. De expert vertelt dat men vroeger vooral luisterde naar de tijd. Kerkklokken waren daarbij heel belangrijk. Zo ook die van de oude Cu...
11:36
In Museum Kranenburgh komt een beeld van een kamelendrijver, gemaakt door de beeldhouwer Josuë Dupon, aan bod. De grote versie van dit beeld staat bij de ingang van Antwerpen Zoo. Rob Driessen bezoekt de dierentuin en het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten om meer beelden van Dupon te zien.
11:22
Expert Martijn Akkerman bekijkt een marquise-broche. De broche is in deze vorm niet origineel. Martijn gaat naar Het Rijksmuseum en vertelt daar het verhaal van Madame de Pompadour, de vrouw naar wie de marquise-vorm is vernoemd.
11:04
Expert Karl Stimm krijgt een lanspunt uit de bronstijd te zien, dat gevonden is met een metaaldetector. Een mooie aanleiding om met een metaaldetector aan de wandel te gaan, op zoek naar archeologische bodemvondsten, en een kijkje te nemen in het Rijksmuseum van Oudheden.
09:54
Expert Marcel Brouwer neemt de kijker, naar aanleiding van een Rohé-stoel, mee in de wereld van rotanmeubels van vroeger en nu. De stoel is gemaakt in de jaren 60, oogt zeer modern en is gemaakt door het merk Rohé Noordwolde, de fabriek die veel Nederlanders voorzien heeft van rotanmeubels.
11:27
Rob Driessen vertelt over een klein beeldje van Mendes da Costa; hoezeer Helene Kröller-Müller gecharmeerd was van deze beeldhouwer. Rob bezoekt Jachthuis Sint Hubertus in het park De Hoge Veluwe. Hier wordt hij rondgeleid door beheerder Hein van Beek.
08:58
Een tinnen-bodemvondst, in de vorm van een zuigfles, komt aan het daglicht. Expert en liefhebber Jan Beekhuizen ziet direct aan het patin dat het een bodemvondst is. Naast de zuigfles, die gekenmerkt wordt door een gekroonde roos en de letter F, laat Jan ook andere zuigflesjes uit zijn collectie zien. Ook gaat Jan naar Tin...
09:38
Regelmatig krijgt Robert Aronson kaststellen onder ogen. Zo ook in het Dordrechts Museum; de grootouders van meneer hadden dit vijfdelig kaststel op een kussenkast staan en hij heeft het van zijn moeder geërfd. Een mooi voorbeeld van een kaststel, gemaakt rond 1900. Ook laat Robert de ontwikkeling van kaststellen zien en g...
12:01
Naar aanleiding van een ring vertelt expert Titia Reuser over de eigenzinnige sieraadontwerper Karel Niehorster, die met tijdsgenoten in de jaren 70 de BOE (de Bond van Oproerige Edelsmeden) oprichtte.
11:16
Expert Joseph Estié vertelt in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg openhartig dat hij besmet is met het 'thee-antiquiteiten'-virus. Hij bezoekt samen met collega-expert Tom Angevaren Huys ten Donck, waar zij theeaccessoires en theemeubelen bespreken.
Archief