De 5 Smaken Van Joël

De 5 Smaken Van Joël gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
De 5 Smaken Van Joël

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. Joël reist af naar Japan om deze hartige smaak te ontdekken en waarom we er hier in het Westen nog zo onbekend mee zijn. Umami werd ontdekt door de Japanse professo...

Seizoen 2
Waarom staat er zuur op ons menu? Zuur is vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar het land waar het enorm populaire gerecht ceviche, in zuur bereide vis, vandaan komt: Peru. Hier zijn limoenen de nationale trots en weten ze dus ...
Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie in Ethiopië. Op deze gigantische zoutvlakte hakken de Afar nomaden al eeuwenlang me...
Bitter is een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar Suriname, waar de extreem bittere sopropo dagelijkse kost is. Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit waarom onze voorouders de bittere smaken gingen eten. In Hollands zijn we de bittere smaken ook gaan waarderen. Met koffie-e...
Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Hij proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië, de grootste honingproducent van Afrika, gaat Joël mee op een gevaarlijke tocht. Het is de plek waar nog op authentieke wijze verse boshoning wordt geoogst. Op ...
Seizoen 1
Waarom eten we zo graag zout? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie in Ethiopië. Op deze gigantische zoutvlakte hakken de Afar-nomaden al eeuwenlang met de hand zoutblokken. Inmiddels hebben we in Nederland de zoutwinning gemachinaliseerd. In de enorme zoutfab...
Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar Suriname, waar een van de bitterste groentes ter wereld, de sopropo, van kinds af aan een belangrijk deel van het eten vormt. Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit waarom onze voorouders de bittere smaken ginge...
Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Hij gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië gaat Joël mee op een gevaarlijke tocht naar de plek waar nog op authentieke wijze verse boshoning w...
Umami is onze jongste basissmaak. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak: Japan. Want wat is umami precies en waarom weten we er in het Westen zo weinig van? Wat is umami? Umami is...
Zuur is in de natuur niet echt een uitnodiging om iets te eten. Waarom houden we er dan zo van? In Japan ontdekt Joël waarom ze bij elke maaltijd zure groentes serveren en in Peru proeft hij...
Waarom voegen we zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het vandaan? Op de heetste plek op aarde hakt Joël zoutblokken en in IJsland ziet hij hoe zout rechtstreeks uit de zee wordt...
Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar Suriname waar de extreem bittere sopropo dagelijkse kost is. Waarom eten we...
Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. In Ethiopië eet hij met gevaar voor eigen leven verse boshoning. Gaat onze liefde voor zoet te ver? Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt...
Umami is onze jongste basissmaak. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak: Japan. Want wat is umami precies en waarom weten we er in het Westen zo weinig van? Wat is umami? Umami is...
Zuur is in de natuur niet echt een uitnodiging om iets op te eten. Waarom houden we er dan zo van? In Japan ontdekt Joël waarom ze bij elke maaltijd zure groentes serveren. Waarom staat er zuur...
Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. In Ethiopië eet hij met gevaar voor eigen leven verse boshoning. Gaat onze liefde voor zoet te ver? Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt...
Waarom voegen we zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het vandaan? Op de heetste plek op aarde hakt Joël zoutblokken en in IJsland ziet hij hoe zout rechtstreeks uit de zee wordt...
Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar Suriname waar de extreem bittere sopropo dagelijkse kost is. Waarom eten we...
Archief