De 5 Smaken Van Joël

Laatste aflevering
De 5 Smaken Van Joël

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. Joël reist af naar Japan om deze hartige smaak te ontdekken en waarom we er hier in het Westen nog zo onbekend mee zijn. Umami werd ontdekt door de Japanse professo...

De 5 Smaken Van Joël gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Seizoen 2
Waarom staat er zuur op ons menu? Zuur is vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar het land waar het enorm populaire gerecht ceviche, in zuur bereide vis, vandaan komt: Peru. Hier zijn limoenen de nationale trots en weten ze dus ...
Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie in Ethiopië. Op deze gigantische zoutvlakte hakken de Afar nomaden al eeuwenlang me...
Bitter is een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar Suriname, waar de extreem bittere sopropo dagelijkse kost is. Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit waarom onze voorouders de bittere smaken gingen eten. In Hollands zijn we de bittere smaken ook gaan waarderen. Met koffie-e...
Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Hij proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië, de grootste honingproducent van Afrika, gaat Joël mee op een gevaarlijke tocht. Het is de plek waar nog op authentieke wijze verse boshoning wordt geoogst. Op ...
Archief