De 5 Smaken Van Joël

Seizoen 1

Seizoen 1, Aflevering 3 - Zout

4,0 2 x
Waarom eten we zo graag zout? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie in Ethiopië. Op deze gigantische zoutvlakte hakken de Afar-nomaden al eeuwenlang met de hand zoutblokken. Inmiddels hebben we in Nederland de zoutwinning gemachinaliseerd. In de enorme zoutfab...

Seizoen 1, Aflevering 2 - Bitter

3,0 5 x
Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist af naar Suriname, waar een van de bitterste groentes ter wereld, de sopropo, van kinds af aan een belangrijk deel van het eten vormt. Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit waarom onze voorouders de bittere smaken ginge...

Seizoen 1, Aflevering 1 - Zoet

4,0 4 x
Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Hij gaat daarom terug naar de roots van onze liefde voor zoet en proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië gaat Joël mee op een gevaarlijke tocht naar de plek waar nog op authentieke wijze verse boshoning w...

Umami

4,0 12 x
Umami is onze jongste basissmaak. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak: Japan. Want wat is umami precies en waarom weten we er in het Westen zo weinig van? Wat is umami? Umami is...

Zuur

4,0 14 x
Zuur is in de natuur niet echt een uitnodiging om iets te eten. Waarom houden we er dan zo van? In Japan ontdekt Joël waarom ze bij elke maaltijd zure groentes serveren en in Peru proeft hij...

Zout

4,0 17 x
Waarom voegen we zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het vandaan? Op de heetste plek op aarde hakt Joël zoutblokken en in IJsland ziet hij hoe zout rechtstreeks uit de zee wordt...

Bitter

3,0 19 x
Bitter is van nature een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar Suriname waar de extreem bittere sopropo dagelijkse kost is. Waarom eten we...

Zoet

4,0 31 x
Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. In Ethiopië eet hij met gevaar voor eigen leven verse boshoning. Gaat onze liefde voor zoet te ver? Waarom vinden we zoet zo lekker? Joël ontdekt...

Umami

3,0 21 x
Umami is onze jongste basissmaak. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak: Japan. Want wat is umami precies en waarom weten we er in het Westen zo weinig van? Wat is umami? Umami is...

Zuur

3,0 29 x
Zuur is in de natuur niet echt een uitnodiging om iets op te eten. Waarom houden we er dan zo van? In Japan ontdekt Joël waarom ze bij elke maaltijd zure groentes serveren. Waarom staat er zuur...
Archief