Keuringsdienst Van Waarde

Laatste aflevering
25:53
Keuringsdienst Van Waarde
4 x

Seizoen 24, Aflevering 7 - Dons

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en gan...

Seizoen 24
25:27

Seizoen 24, Aflevering 6 - Bio-mosselen

5 x
Het is natuurlijk logisch dat ze in de ekowinkel enkel spullen aan de man brengen die bestempeld zijn als bio. En zo kan het dat ze er zelfs doosjes mosselen verkopen met een sticker. Biologisch dus. Maar hoe biologisch zijn biologische mosselen? Of hoezeer niet? Een mossel wordt toch gewoon uit zee gevist? Keuringsdienst ...
25:53

Seizoen 24, Aflevering 5 - Honing

4 x
Van de bloemetjes en de bijtjes komen ze: potjes honing. In overvloed te koop. Maar de Keuringsdienst vindt het merkwaardig dat de ene honing vierenhalve euro de kilo kost en de ander dik twintig.
25:50

Seizoen 24, Aflevering 4 - Olijfolie

7 x
Een olijf, een pers en hoppa: olijfolie. Simpel zat, zou je zeggen. Er is olijfolie mild en olijfolie traditioneel. Keuringsdienst van Waarde vraagt rond in olijfolieproducerende landen.
25:45

Seizoen 24, Aflevering 3 - Mondwater

9 x
Poets, steek en flos je tanden braaf en goed en je gebit blijft fris en gezond. Of toch niet? Nee, zeggen de poetsverkopers: voor een echt brandschone bek moet je mondwater gebruiken.
25:58

Seizoen 24, Aflevering 2 - Kombucha

14 x
Wie een cool, fris drankje wil drinken, koopt geen cola maar kombucha. Een frisdrank die geen frisdrank zegt te zijn maar toch het frisdrankschap heeft veroverd.
25:51

Seizoen 24, Aflevering 1 - Rauwe ham

7 x
Vaak is die gekookt, soms gegrild, maar heel vaak lusten we hem rauw: ham. Vlees van varkensbil: zogenaamd niet gegaard. Er zijn rauwe hammen van dertien en rauwe hammen van honderd euro de kilo.
Seizoen 23
25:38

Seizoen 23, Aflevering 24 - Slagers

12 x
Met het concept vlees was de Keuringsdienst wel bekend. Met het concept vleesconcept dan weer niet. Wat het is, wil de Keuringsdienst weten.
25:14

Seizoen 23, Aflevering 23 - Haricot vert

5 x
De sperzieboon. Een doordeweeks boontje en het toonbeeld van de oer-Hollandse keuken. Voor bij chiquere gelegenheden grijpen we naar de haricot vert. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee groene boontjes? De Keuringsdienst zoekt het uit.
25:41

Seizoen 23, Aflevering 22 - Paardenbloed

31 x
Er gaat een vreemd verhaal rond over zwangere paarden. In het bloed van de paarden zou iets zitten waar andere dieren vruchtbaarder van worden. Een onwaarschijnlijk, bloederig gerucht. Of toch niet? De Keuringsdienst volgt het bloedspoor en verwondert zich over een industrie waar weinig mensen ooit van gehoord hebben.
26:03

Seizoen 23, Aflevering 21 - Cellulose

6 x
Van luiers tot chocolademelk, sapjes tot vleesvervangers, een compleet bos van producten met één ding gemeen. Er zit E460 in. Of ook wel: cellulose. Boom zou het zijn. Maar is het schors, zaagsel of spaanplaat? En nog belangrijker: Wat doen dode bomen eigenlijk in ons boodschappenmandje? De Keuringsdienst snapt er geen hou...
25:57

Seizoen 23, Aflevering 20 - Kikkerbillen

16 x
Ons kikkerlandje kent ze in overvloed: kikkers. Langs de slootkant, maar ook op ons bord zijn ze veel gezien. Bij de afhaalchinees of in de Franse bistro. Maar waar komen de geserveerde billen vandaan? De Keuringsdienst neemt een duik in de wereld van de kikker en vindt uit hoe deze bizarre industrie in elkaar steekt.
25:39

Seizoen 23, Aflevering 19 - Pils

26 x
Water, gerst en hop: een pilsje. Simpel zat, zou je zeggen. Maar niets blijkt minder waar. Terwijl de ingrediënten dik verschillen, is er geen fles, blik of fust waar niet op gedrukt staat dat het volgens 'traditioneel recept' gebrouwen zou zijn. Hoe kan dat? De Keuringsdienst over pils, tradities en klinkklare kletskoek.
25:36

Seizoen 23, Aflevering 18 - Vissaus

47 x
Vissaus: saus, niet per se voor op de vis, wel ervan gemaakt. Hoe, is alleen de vraag. Van licht- tot donkerbruin: vele flesjes zijn er te vinden in het wokschap. Allemaal gevuld met kraakhelder vocht, waarbij van vis elk spoor ontbreekt. De Keuringsdienst over hoe ze de klus klaren om hele vissen om te toveren in klare sa...
25:27

Seizoen 23, Aflevering 17 - Haarextensions

14 x
Het wordt gratis weggegeven door de schepping: haar. Maar steeds meer mensen vinden dat niet genoeg. En dus gaan ze met bosjes over de toonbank: haarextensions. In alle soorten en maten. 'Echt haar' staat er op de verpakking. Maar bij wie zijn die lokken dan gewied? Een geknipte vraag voor de Keuringsdienst.
25:10

Seizoen 23, Aflevering 16 - Brood

6 x
Tarwe, water, gist en zout: brood is al duizenden jaren een doodsimpel recept. Maar nu zijn ze met dat brood gaan spelen. Ze voegen dingen toe, die broodnodig zouden zijn. Veldbonenmeel bijvoorbeeld. Maar waarom? Zelfs de bakker zelf moet gissen naar het antwoord. De Keuringsdienst volgt de weg naar velden vol veldbonen en...
24:57

Seizoen 23, Aflevering 15 - Hommel

16 x
Bijzonder gek is het: al jaren zou het hommeles zijn met de hommels, bijtjes en bloemetjes. De bestuivende beestjes worden bedreigd. Een tragedie voor alles wat groeit en bloeit. Maar hoe kan het dan, dat daar bij de groenteboer geen snars van te zien is? Schappen schitteren nog altijd van overvloed. De Keuringsdienst kan ...
27:01

Seizoen 23, Aflevering 14 - Aardappel

30 x
Het zit in de aard van de aardappel: dat je er vele kanten mee op kan. Van bakken tot prakken, poffen tot koken. Te complex, vonden de supers en nu zetten ze groot op de zak welke knol je moet kopen voor welk kunstje. Maar wat voor aardappels zijn dat dan? Grondig onderzoek, van de Keuringsdienst.
25:30

Seizoen 23, Aflevering 13 - Varkens

10 x
Worst, ham, salami of spek: voordat varkensvlees vlees werd, ging het door het leven als een dier. En ook dieren kunnen ziek worden. Bij het grootste slachthuis van ons land, dat vooral varkens uit grote stallen verwerkt, blijkt dat een op de vier gezond geslachte varkens iets onder de leden heeft gehad. Beschadigd borstvl...
25:12

Seizoen 23, Aflevering 12 - Oceaan plastic

31 x
Plastic troep: de wereldzeeën zouden ervan stikken. Gelukkig hebben ze daar iets op bedacht: oceaanplastic. Nieuwe spullen van oud plastic, zo uit de zee gevist. Van sportkleren tot speelgoed, mokken tot muizen. We worden overspoeld met spullen van oceaanplastic. Koop met een schoon geweten de zeeën schoon. Maar is het ech...
Archief