De Strijd

De Strijd gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
De Strijd

Er wordt naar de toekomst gekeken. Strijd blijkt nog steeds nodig voor banen en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Januari 2020
Werknemers, vakbondsbestuurders en voormalig staatssecretaris Bram Stemerdink blikken terug op de soms roerige na-oorlogse jaren.
In de eerste decennia van de industrialisering werkten veel vrouwen in fabrieken. Zwaar en vuil werk, waar ze slecht voor werden betaald.
Erik ontmoet Corrie Huiding. Zij vertelt over 'Oranje Ka', die Troelstra en andere propagandisten aanviel als ze zich in de buurt begaven.
Aandacht voor vooroorlogse hulp aan Duitse gevangenen, de Februaristaking in Hilversum en het conflict rond de herdenking van Hannie Schaft.
Aandacht voor dagblad Het Volk en de eerste radio-uitzendingen van de VARA. Erik spreekt ook met voorgangers Sonja Barend en Koos Postema.
Aandacht voor het tuindorp Agnetapark, de filmdienst van het Instituut voor Arbeidersontwikkeling en de voetbalclub FC United of Manchester.
Nederlandse revolutionairen als Domela Nieuwenhuis en Tjerk Luitjes worden geportretteerd en bloedig verlopen opstanden worden belicht.
De geschiedenis van het staken, van de grote spoorwegstakingen in 1903 tot de schoonmakersstakingen van 2012 en 2014.
De textielindustrie in Twente en de strokartonfabricage in Oost-Groningen worden belicht. En er wordt een bezoek gebracht aan Detroit.
November 2019
In de na-oorlogse jaren werden de minister-presidenten Willem Drees en Joop den Uyl de verpersoonlijking van de macht van de PvdA. Werknemers, vakbondsbestuurders en Bram Stemerdink blikken terug.
Juli 2017
In deze laatste aflevering wordt naar de toekomst gekeken. Strijd blijkt nog steeds nodig voor banen en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Is de arbeidersstrijd gestreden en gloort er een tijd van steeds meer voorspoed? Of bedreigen automatisering, outsourcing en robotisering juist de toekomst van de gemiddelde werknemer? In...
Werknemers, vakbondsbestuurders en voormalig staatssecretaris Bram Stemerdink blikken terug op de soms roerige jaren. In de na-oorlogse jaren werden de minister-presidenten Willem Drees en Joop den Uyl de verpersoonlijking van de macht van de PvdA. Het waren de jaren van de opbouw van de welvaartstaat en de emancipatie van...
In de eerste decennia van de industrialisering werkten veel vrouwen in fabrieken. Zwaar en vuil werk, waar ze slecht voor werden betaald. In de eerste decennia van de industrialisering werkten veel meisjes en vrouwen in de fabrieken. Zwaar en vuil werk, waar ze slecht voor werden betaald. Daarom hoorde het lange tijd tot d...
Erik ontmoet Corrie Huiding. Zij vertelt over 'Oranje Ka'. Die viel Troelstra en andere propagandisten aan als ze zich in de buurt begaven. De verhouding tussen het socialisme en de monarchie was altijd gespannen. Socialisten waren overtuigd republikeins en zagen het koningshuis als vertegenwoordiger van het kapitalisme. M...
Aandacht voor vooroorlogse hulp aan Duitse gevangenen, de Februaristaking in Hilversum en het conflict rond de herdenking van Hannie Schaft. De sociaal-democratie en de vakbeweging waren niet goed voorbereid toen Nederland in 1940 door Duitsland werd bezet. Er werd soms paniekerig gereageerd en veel vooraanstaande sociaal-...
Archief