Op Adem

Op Adem gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
Op Adem

Geestelijk verzorger en musicus Christiaan Boers praat niet alleen met bewoners van het verpleeghuis, maar hij zingt ook vaak met ze, want zang zorgt voor de ziel. Het lied 'In de bloemkool is de krokus' (LB 982) illustreert volgens hem de paradox tussen de ongrijpbare mystiek e...

Juni 2020
Volgens kinderboekenschrijver en dichter Bette Westera kunnen we veel leren van kinderen, zoals geduld en acceptatie. Want als we de onmogelijkheden accepteren kunnen we beter genieten van al het moois dat nu ontstaat. 'Ik bedenk, dus ik besta.'
De coronacrisis ervaart Stef Bos als een kantelpunt, een tijd om na te denken of we weer terug moeten naar af of dat we moeten veranderen. Het leven is groeien en de problemen aanpakken.
Niet alleen technisch gezien het virus bestrijden, maar ook en vooral oog houden voor het hart. Jet Bussemaker pleit voor gesprekken over de kwetsbaarheid van het leven.
Als Theoloog des Vaderlands denkt Samuel Lee na over de betekenis en gevolgen van de coronacrisis. Een van de belangrijkste dingen is om aanwezig te zijn en gevoeliger om te gaan met elkaar en de wereld.
Mei 2020
Haar liefde voor de natuur begon in de Dordogne, waar ze als kind verpletterd raakte door de schoonheid en eindeloosheid van de natuur. Hoe die natuur juist in deze tijd belangrijk is om op adem te komen, vertelt boswachter Marieke Schatteleijn
Gevangenen mogen geen bezoek ontvangen en kunnen niet op verlof. Dat maakt hun eenzaamheid soms nog groter. Een schilderij van een gedetineerde ontroerde gevangenispredikant Dorien van Bosheide.
De rauwheid van de teksten van de Amerikaanse zanger Johnny Cash hielpen Bas van der Graaf door een tijd van burn-out. De teksten hebben ook in deze coronacrisis veel zeggingskracht, is de ervaring van de pionierspredikant in Amsterdam.
Een vermoeiende periode, zo ervaart Rianne Donders, de burgemeester van Roermond, deze coronatijd. Ze ziet parallellen met de crisis die ze doormaakte toen haar zoon en schoondochter omkwamen bij de vliegramp van Tripoli.
Het rouwproces dat Leoni Jansen doorleefde na het overlijden van haar man leerde haar veel, ook voor deze coronatijd. En een spontaan gezongen Irish Blessing voor haar huis bracht veel teweeg.
Nu Cocky Drost noodgedwongen al weken met haar gezin thuis zit, ontdekt ze dat het ook een kans is om het te laten schuren in de relatie: maak vooral af en toe ruzie over die kaasschillen.
Dominic Seldis ervaart deze periode als heel beklemmend. Om uit die beklemming te breken speelt hij graag Sjostakovitsj, die veel van zijn muziek maakte toen hij onder Stalin gevangen zat.
Kim Putters was graag nog een keer bij zijn grootouders op bezoek gegaan om vanuit hun nuchtere wijsheid naar deze tijd te kijken.
Net als veel van zijn gemeenteleden in enkele protestantse kerken in Brabant bekruipt hem Dirk-Jan Bierenbroodspot en toe de vraag 'God, waarom?'
Boodschappen doen, konijnenhokken regelen. Juist in deze tijd zoekt Inger van Nes het in praktische hulp. Ze voelt zich bevoorrecht dat ze mee kan werken aan het platform #nietalleen.
Hoe kwetsbaar is een kostbaar mens? Sytze de Vries wordt geïnspireerd door dit gedicht van Okke Jager.
April 2020
Volgens Marja van Bijsterveld kan een burgemeester zich zeker in deze tijd verliezen in allerlei organisatorische vraagstukken. Juist nu komt het erop aan ieder mens met aandacht tegemoet te treden.
Laura van Dolron komt met lege handen. En dat moet je maar durven. Juist nu.
Houd moed, heb lief. De boodschap van deze Friese predikant bemoedigt niet alleen haarzelf, maar wappert als vlag inmiddels naast vele kerken en andere gebouwen.
Hij is er als cabaretier altijd op uit om te relativeren. Tot zijn eigen verrassing maakt deze tijd hem weer ontvankelijk voor zingeving.
Archief