Historisch Bewijs

2020

Tong en Vinger

2,0 11 x
Het Haags Historisch Museum bezit een doosje met daarin een vinger en een tong. Als het verhaal klopt zijn die afkomstig van de gebroeders De Wit.

Boekenkist

4,0 13 x
Is een van de boekenkisten van het Rijksmuseum, Museum Prinsenhof en Slot Loevestein de werkelijke kist waarin Hugo de Groot in 1621 aan zijn gevangenisstraf op Slot Loevestein wist te ontsnappen?

Zilver

3,0 19 x
Is de schaal die in het Rijksmuseum staat echt vervaardigd uit zilver afkomstig uit de door Piet Hein op de Spanjaarden veroverde zilvervloot?

Hoed

3,0 11 x
Is de hoed die in het Rijksmuseum ligt werkelijk de hoed die Ernst Casimir, voorvader van koning Willem-Alexander, op had toen hij in 1632 door een dodelijke kogel in zijn hoofd werd getroffen?

Verfzakjes

3,0 9 x
Het team doet onderzoek naar de vermeende verfzakjes van Rembrandt uit de collectie van Jan Six van Hillegom. Als deze echt zijn, is het wereldnieuws: er is nooit iets van zijn schildermateriaal teruggevonden.

Zwaard

4,0 20 x
Een 17e-eeuwse politieke moord: Johan van Oldenbarnevelt wordt met een zwaard omgebracht. Er wordt gezegd dat het zwaard in het Rijksmuseum ligt, maar vorig jaar dook er een andere kanshebber op.
Archief